Hypoteesi: auringon ottaminen laskee kolestrolia

FAKTA: jotta elimistö voi muodostaa elintärkeää D3 vitamiinia paljaalle iholle saadusta auringonvalosta, se tarvitsee riittävästi kolestrolia

JOTEN jos kärsit korkeasta kolestrolista, ota aurinkoa. Tämä selittää myös sen, miksi suomalaisilla kansana on helposti hieman korkea kolestroli – syömme kolestrolipitoisia ruokia (eläinrasvat), mutta saamme syötyyn määrään nähden liian vähän auringonvaloa ihollemme, joka kuluttaisi kolestrolia.

TAI jos otat paljon aurinkoa, varmista että syöt tarpeeksi kolestrolipitoisia ruokia kuten kananmunaa, voita, kovia juustoja ja muita eläinrasvoja sisältäviä tuotteita (ongelma erityisesti kasvissyöjillä). Muuten voit kärsiä D3 vitamiinin vajeesta, vaikka ihosi olisikin ruskettunut.

D3 vitamiiniin vaje voi näyttäytyä lihastukkoisuutena erityisesti lantion alueella (vaikea nousta istumasta ylös, portaiden nousu vaikeaa) sekä levottomuutena, ärtyneisyytenä, infektioherkkyytenä (saa helposti flunssia yms.) sekä korvien suhinana. Lantion alueen lihasjumit ovat yksi yleisin ongelma jäsenkorjausasiakkailla. Niihin on toki muitakin syitä, kuten liika istuminen ja liian vähäinen kävely. Niska-hartia-alueen lihasjumit aiheutuvat helposti käsien käytön ylikuormituksesta ja D3 vitamiinin vaje pahentaa asiaa. Nämä vaikuttavat mm. korvien suhinaan.

HUOMIOI, että jos otat paljon aurinkoa, sinun tulee lisätä päivittäistä nesteen määrää. Hyvä neste on suolopitoinen vesi. Kahvi ja alkoholi poistavat nestettä elimistöstä ja näin ollen kuivattavat kehoa ja lihaksia. Kuivasta kehosta ja kuivista lihaksista seuraa lihastukkoisuutta, turvotusta, verenpaineen nousua, lihas- ja nivelkipuja sekä kehon pH:n happamoituminen, mikä ylläpitää yleistä tulehdustilaa kehossa.

Riittävä aika oleskella auringossa (paljaalle iholle) D3 vitamiinin saamiseksi on alle puoli tuntia päivässä.

Auringonvalon lisäksi hyviä luonnollisia D3 vitamiinin lähteitä ovat mm. lohikalat, tonnikala, kananmunat, voi, kovat juustot.

 

Niille joita anatomia kiinnostaa: lantioalueen jumit johtuvat siis lihas (ja kalvo) jumeista syvällä pohkeessa, reidessä (erit vastus intermedius, jota pääsee hoitamaan parhaiten kylkiasennossa), syvällä pakarassa sekä lonkan koukistajat ja suora vatsalihas.

Ajan ja yllä mainittujenkin aineenvaihduntaongelmien myötä lantion alueen jumeista seuraa nivelrikkoa lonkkiin, polviin ja isovarpaan tyviniveliin eli kansankielessä vaivasenluut.

Lantion alueen jumit eli ns. etulinjan lyhentyminen johtaa siihen että takalinja yrittää kovin pitää ihmistä suorana, jonka seurauksena erecto spinae ja quadratus lumborum kuormittuvat ja alaselkä on jumissa.

Etulinjan kireys jatkuu myös aina pectoraliksiin ja scaleneuksiin yms. jolloin kaularangan asento ei ole optimaalinen ja ajan kanssa seurauksena on nikamamuutokset kaularankaan.

Nämä kaulan jumit voivat myös ilmetä korvien suhinana tai paukkumisena tai kuulon huonontumisena, hammaskipuina, kolmoishermosärkynä sekä silmäsärkyinä/näön huonontumisena.

Lyhyt oppimäärä: ihminen on luotu kävelemään ja seisomaan ja istumaan syväkyykyssä tai risti-istunnassa.

Päivittäinen jumppa/pallon kanssa lihasten avaaminen auttaa pitämään kehon paremmassa kunnossa.

Tutustu lisää Käyttöopas kehoosi Kuinka välttää selkäkipua?

Th alueen lihasjumit/nikamalukot ovat myös suuri syy niin alaselkäkipuihin kuin käsien puutumiseen/tärinään. Ja aina pitää muistaa tuo aineenvaihduntapuoli!