Suoliston salaisuus: Miten istua pöntöllä oikein?

Tärkeä mutta vähän puhuttu aihe – suoliston salaisuus. Itse olen tätä asiaa myös pohtinut kehon biomekaniikan kannalta ja todennut saman kuin artikkelin lääkäri, nykyinen vessassa istumisasento EI ole se mikä meidän kehollemme on tarkoitettu. Jakkarakorotus jalkapohjien alle voi auttaa ja notkeimmat voivat vain nostaa kantapäät pöntön reunalle niin johan toimii.

Lue lisää Iltalehden artikkelista Ihmistä ei ole luotu kakkaamaan normaalissa istuma-asennossa – tässä oikea asento.

Itse sain Intiassa asuessani käyttää kyykkyvessoja joiden asento on todella hyvä myös ihmisen usein kipeytyvän alaselän (koko lanneranka ja erityisesti LS-nivel pääsevät jumppamaan) ja istumisessa lukittuvien SI-nivelten kannalta. Kyykkyasennossa vessakäynnillä on siis monenlaista hyötyä!

Ja yksi helpoimmista asioista mitä oikeakätinen ihminen voi tehdä selkänsä hyvinvoinnin eteen kyykkyasennon lisäksi on pyyhkiä takapuolensa vasemmalla kädellä! Pientä harjoitusta vaatii mutta erinomainen liike yläselän tasapainottamiseksi.

Aihetta vielä syventäen Ylen artikkelissa Ennen antibioottien liikakäyttöä ja roskaruokaa ihmisten suolistossa kuhisi terveempi mikrobiyhteisö – keskiajan käymäläjäte auttaa vertailemaan