Nivelrikko polvessa

Tulin ensimmäistä kertaa Marille hoitoon elokuussa 2017 nivelrikkoisen polveni sekä kipuilevan selkäni vuoksi. Vasen polvi on oireillut jo 30 vuoden ajan ja siinä on todettu nivelrikko. Viimeiset 6-7 vuotta kivut ovat olleet todella pahat ja rajoittanee merkittävästi normaalia elämää ja liikkumista. Polvi on kuuma ja herättää öisin ja jouduin käyttämään jatkuvasti särkylääkkeitä sen vuoksi.

Jo ensimmäisen kerran jälkeen koin ettei minulle ollut tullut mistään muusta hoidosta näin hyvä ja kokonaisvaltaisesti rento olo! Sain housut jalkaan seisten, kävely oli paljon rennompaa eikä mihinkään sattunut!

Vasemman polven nivelrikon lisäksi vasen SI-nivel oli pahasti lukossa. Tämän vuoksi asento kallistui oikealle ja kipeytti selkää. Kun tämä SI-nivel saatiin auki kaikki kivut katosivat! Mari olikin sitä mieltä, että tämä SI-nivelen lukkotila on voinut alunperin olla syynä nivelrikon syntyy, koska asento on ollut niin vino ja paine polviin on tullut epätasaisesti.

Nyt kun olen käynyt hoidoissa säännöllisesti n. 1 krt/kk puolentoista vuoden ajan olen pystynyt uudelleen käymään jumpassa ja kävelyillä sekä tanssimassakin, jotka tekevät hyvää! Onnekseni pääsin myös leikkeusjonoon ja 2019 vuoden alusta sain tekonivelen vasempaan polveen. Sitä kun mikään muu hoito ei olisi voinut parantaa. Mutta se, että olen hoitojen myötä pystynyt suht aktiivisesti liikkumaan on ollut hyväksi myös leikkaukseen valmistautumisessa ja siitä toipumisessa.

Mari mietti aluksi, että voiko mitenkään auttaa nivelrikkoista polveani. Hoitojen vaikutus selvisi minulle silloin, kun menin leikkausinfoon, jossa muita nivelrikkoisia oli myös paikalla. Olin varmasti ainoa, joka tuli paikalle ilman apuvälineitä; keppejä tai rollaattoria!

Mirja 69 v.