Mistä kipu johtuu?

Oman kokemukseni mukaan hoitoon tulevien kehon kipu johtuu seuraavista asioista:

  1. LIHASJUMI. Tämä on monen yllättävän ja selittämättömän kivun taustalla yli 90% tapauksista. Polvikivut, lonkkakivut, kävelykivut, tennis- ja golfkyynärpää, olkapääkivut, kylki/rintakipu jne. Kun lihas on pahasti jumissa se ei enää veny asennostaan ja siten rajoittaa liikettä ja aiheuttaa kipua. Nivelen yli menee molempiin suuntiin lihaksia, jotka osaltaan pitävät niveltä koossa. Kun jokin tai jotkin näistä lihaksista ovat jumissa, kipu tulee usein niveleen. Joskus lihaskipu voi olla todella kovaa ja kehoa lamaavaa.
  2. KUIVA KEHO. Toinen suuri syy kipujen taustalla on kehon alhainen nestetasapaino. Ihmisen keho on 2/3 vettä. Kehon nestetasapaino laskee iän myötä, mutta myös elämäntavat vaikuttavat siihen. Mm. kahvi, alkoholi ja sauna poistavat kehosta nestettä. Myös vähäinen kasvisten syönti ja vähäinen juominen vähentävät kehon nestetasapainoa. Kuiva keho eli kuiva lihas on kova, ei veny, ei palaudu rasituksesta, kerää kuona-aineita ja on kipeä.
  3. NIVELVAIVAT. Todetut nivelkulumat ja nivelrikot ovat yllättävän yleisiä ja ikäviä vaivoja kehon ikääntyessä. Hoidolla voidaan helpottaa tilaa nivelen ympäristössä ja parannettua näin nivelen aineenvaihduntaa, mutta kulumaa tai nivelrikkoa emme pysty parantamaan. Parasta on ennaltaehkäisy; kehon virheasennot ja pitkäaikaiset lukkotilat sekä huono aineenvaihdunta ovat riskitekijöinä nivelkulumien ja -rikkojen syntymiseen. Nivelen korjaaminen leikkauksella voi olla ainut todellinen apu kipujen loppumiseen.
  4. TAPATURMAT/LEIKKAUKSET. Erilaiset tapaturmat ja vammat aiheuttavat kipua myös yllättävän pitkän aikaa tapahtuman jälkeen. Kun itse vamma on parantunut, olisikin keho hyvä hoitaa erilaisten jumien poistamiseksi. Arpikudokset voivat vaatia pidemmän hoitojakson, mutta jo yhdellä hoitokerralla saadaan usein yleinen kipu- ja jännitystila laskemaan merkittävästi.
  5. SAIRAUS. Erilaiset, usein perinnölliset tai aineenvaihduntaan vaikuttavat sairaudet ovat yksi syy kipujen taustalla. Sairaus ei kuitenkaan ole ainut selittävä tekijä, vaan usein lihasjumit (kohta 1) ja kuiva keho (kohta 2) ovat kehossa myös. Tämän vuoksi on hyvä hoidattaa lihasjumit pois ja parantaa kehon nestetasapainoa. Tämä voi vaatia kuitenkin suuria muutoksia ruokavalioon sekä kehon käyttöön nähden ja siksi olla hyvinkin pitkäaikainen prosessi. Kivuista on kuitenkin mahdollista päästä eroon, mutta paljon töitä sen eteen pitää itse tehdä.
  6. MUUT SYYT. Esimerkiksi välilevynpullistuma.
  7. HENKISET SYYT. Esim. henkiset traumat ja tunnelukot voivat jäädä kehoon ja aiheuttaa fyysisiä kipuja ja kokemuksia, vaikka alkuperäinen syy on henkisellä ja tunnepuolella.
  8. 1-7 YHDESSÄ. Kehomme on vuosien ja vuosikymmenien aikana kokenut kaikenlaista ja usein olemme tilanteessa, jossa useampi yllä olevista tekijöistä vaikuttaa samanaikaisesti. Tällöin hoidossa on tärkeää selvittää mikä syy oli ensin tai mikä on tällä hetkellä eniten kipua kehoon tuova syy ja hoitaa ensin sitä. Tämä työ voi vaatia aikaa, se on kuin sipulin kuorimista, jossa aina uusi kerros tuo uutta tietoa kehon tilasta.