Mitä on arjen tasapaino?

Tasapainosta voi ensimmäisenä tulla mieleen balettitanssija, joka pyörii piruettia ympäri kärkitossun kapealla alalla yhden jalan varassa tai sirkuksen nuorallatanssija, joka kävelee korkeuksissa hyvin kapeaa vaijeria pitkin säilyttäen tasapainonsa kuin ihmeen kaupalla. Näyttää vaikealta, eikö vain?

ARJEN TASAPAINO

Mutta mitä voisi olla arjen tasapaino? Sitä että pystyy seisomaan jonkin aikaa yhdellä jalalla tai kävelemään maahan laitettua lankkua pitkin ottamatta tukea lankun ulkopuolelta?

Mitä jos kysyisin, että voitko seisoa kahdella jalalla? Siis mitä? Niin, pystytkö seisomaan tasapainossa kun molemmat jalkapohjasi ovat maassa? Kuulostaa helpolta, tottakai voin! No kokeile.

TEE TESTI

Asetu seisomaan jalat hieman erillään toisista (max hartioiden leveys) molemmat jalkapohjat lattiassa (ilman kenkiä) ja niin että kädet roikkuvat rennosti sivuilla. Katse on eteenpäin ja silmät auki. Laske hitaasti ääneen numeroita ykkösestä eteenpäin.
Kuuntele kehoasi. Mitä se kertoo sinulle? Tuleeko sinulle tarve vaihtaa asentoa? Tuntuuko keho jännittyneeltä tässä asennossa vai onko olo rento ja rauhallinen? Älä pinnistele vastaan vaan anna kehosi hakeutua sille sopivaan asentoon. Tässä kohdassa lopeta lukeminen ja tee testi.

Kuinka pitkälle pääsit laskemisessa ennen kuin sinun piti vaihtaa asentoa? Pääsitkö numeroon viisitoista tai kolmekymmentä? Jos pääsit aina kuuteenkymmeneen tai sataan asti niin hienoa! Tämä testi ei kerro kaikkea kehosi tasapainotilasta, mutta se antaa suuntaa siitä missä mennään.

Jos sinun oli vaihdettava asentoa ennen kuin pääsit kuuteenkymmeneen tai sataan asti, voi kehossasi olla epätasapainotila, joka johtuu kehon virheasennosta. Tällainen virheasento voi tulla kehoon vuosienkin takaa tai sitten olla vain paikallinen lihasjännitys, joka vetää kehoa pois tasapainosta. Myös keskivartalon hallinta voi olla puutteellista ja aiheuttaa hankaluuttaa tasapainon säilyttämiseessä

MITÄ TEHDÄ?

Nyt saatat kysyä, että mitä sitten? Jos et ole huomannut tätä asiaa arjessasi, sinulla ei ole kipuja tai kolotuksia niin mitä sitten vaikka kahdella jalalla seisominen tuntuisikin vaikealta? Samassa yhteydessä voimme myös pohtia mitä olisi absoluuttinen tasapaino ja voiko sitä edes saavuttaa? Luonto kun harvoin piirtää suoraa viivaa. Kuitenkin paikallaan seisominen reilun minuutin ajan pitäisi olla mahdollista.

MITÄ SIITÄ VOI SEURATA?

Ihmisten hoitaminen on opettanut minulle, että vaikka jokin kehon jumi tai virheasento ei vaivaisi tällä hetkellä, niin vuosien ja vuosikymmenten päästä se voi hyvinkin vaivata. Virheasennoilla on vaikutusta (muiden asioiden lisäksi) esim. nivelkulumien tai jopa nivelrikon syntyyn. Lyhyesti sanottuna vino lantio kuormittaa lonkka- ja polviniveliä epätasaisesti ja voi +50v./+60v. iällä ruveta vaivaamaan.

TASAPAINO ON VOIMAA!

Tasapainoinen keho on rennompi, notkeampi ja kestävämpi. Tasapainoinen keho on voimakkaampi. Se jaksaa suorittaa erilaisia päivittäisiä toimia helposti ja selkää kipeyttämättä. Tällaisia ovat mm. etukumarat asennot kuten imurointi tai tavaroiden nostamineen lattialta.

Tasapainoa voi arvioida eri näkökulmista. Voimme verrata oikeaa ja vasenta puolta keskenään, ovatko ne tasapainossa, kuten myös kehon etu- ja takapuolta toisiinsa. Kehoa voidaan vertailla myös ylä- ja alapuolen suhteen ja tietysti eri nivelten (linjojen) suhdetta toisiinsa.

TÄTÄ ON JÄSENKORJAUS

Jäsenkorjaus on kehon tasapainon ja epätasapainon selvittämistä ja sen ensimmäisen, alkuperäisen syyn löytämistä, mikä on kehon epätasapainotilaan saattanut. Syy voi löytyä usein vuosikymmentenkin takaa tai sitten jatkuvasta vuosikausia kestäneestä samanlaisesta kuormituksesta. Keho kaipaa liikettä, ei vain yhtä liikettä vaan niitä kaikkia.

Lue lisää siitä, mistä Kehoa kantava voima on lähtöisin

Lue lisää siitä miten Syvähengitys vaikuttaa tasapainoon

Lue lisää siitä miten saat helposti ja nopeasti Korsetin Kuntoon!