Plantaarifaskiitti

Lyhyesti sanottuna plantaarifaskiitti on jalkapohjan kiputila, joka vaikeuttaa kävelyä. Käytännössä usein pitkäkestoisen rasituksen seurauksena syntynyt jumi, joka hoitamattomana johtaa tulehdustilaan.

Tulehdustila pitää ensin saada rauhoittumaan, tämän jälkeen on tärkeää että jalka ja tietysti koko keho hoidetaan. Näitä jalkoja hoitaessa olen huomannut, että jalkapohjan pienet lihakset ovat aivan täydessä kramppitilassa. Nämä lähtevät kuitenkin hoidossa hyvin aukeamaan. Tärkeää on kuitenkin hoitaa koko keho, jotta vaivan alkuperäinen syy saadaan korjattua.

Kehon epätasapainotila lähtee usein lantiosta ja jalka ja jalkapohja ovat tämän epätasapainotilan kuormituksen kantajia. Kun lukkotila tai virheasento lantiossa korjataan, pääsee jalka taas liikkumaan oikealla tavalla, eikä kuormita jalkapohjan lihaksia ylirasitustilaan asti.

Koska jokainen on yksilö oman elämänhistoriansa kanssa, on tärkeää, että hoidossa asiakas saa yksilölliset ohjeet siihen, miten voi vaivaa itse kotona hoitaa ja huomioida jalan asentoa toiminnassaan.

Tennispallo tai vastaava on usein hyvä hierontaväline jalkapohjan lihasten käsittelyyn. Tällöin tennispallo asetetaan jalkapohjan alle seisoma-asennossa ja painetaan ja hitaasti liikutellaan palloa edestakaisin. Jokaisen tulee kuunnella omaa kehoaan ja kunnioittaa kehon kipuviestejä. Tämä toiminto toki tuntuu, mutta liika ei ole koskaan hyvästä.

Toinen, ehkä yllättäväkin, syy plantaarifaskiittiin on vesi. Joidenkin asiakkaiden kohdalla olen huomannut, että pelkkä hoitaminen ei riitä tai että jalkapohjan lihastukokset eivät vastaa sitä kiputilaa joka asiakkaalla on. Tällöin on kyse liian kuivasta kehosta, liian kuivista lihaksista.

Kuiva lihas ei veny, ei jousta, ei parane, ei aukea, ei ole elastinen. Esimerkkinä voi kuvitella miten käy lihanpalalle joka jätetään pöydälle yön yli. Koitapa venyttää sitä seuraavana päivänä, se on kova koppura. Tai pullataikina jossa on liian vähän vettä. Se halkeaa ja on raskas työstää, ei jousta tai veny.

Veden juonti on näissä jalkapohjan kiputiloissa osoittautunut oikeaksi lääkkeeksi. Suomalaisten lempijuomat kahvi ja kalja ovat nesteenpoistajia, mutta kehomme tarvitsee nestettä elääkseen ja toimiakseen oikein.

Myös kengillä voi olla vaikutusta jalan toimintaan. Koska jokaisen tilanne on niin yksilöllinen, tarvitaan tätä varten yksilölliset ohjeet, mutta yleistyksenä voidaan sanoa että jalkapohjan kiputiloissa olisi parempi kävellä ilman kenkiä, jolloin jalkaterän rakenne pääsee venymään ja venyttämään jumiutuneita paikkoja. Akuutin kivun kohdalla voi olla tarpeen käyttää erilaisia tukia, jotta kävely on edes mahdollista.