Syvähengitys

Mitä on syvähengitys, jolla voimme myös kehon kantavaa voimaa lisätä? Joogahengitys on syvähengitystä ja siinä on kolme vaihetta. Ensimmäiseksi sisäänhengityksessä vatsa pullistuu, toisena rintakehä laajenee ja kolmanneksi solisluut nousevat. Tämä on sisäänhengitys.

Uloshengityksessä sama käy toisin päin eli ensimmäiseksi vatsa laskee, toiseksi rintakehä supistuu ja kolmantena solisluut laskevat. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole.

Voit harjoitella syvähengitystä selinmakuulla, istuen tai seisten. Helpointa on aluksi olla rentona makuulla ja pitää kädet kevyesti vatsan päällä, jolloin voit tuntea helpommin vatsan liikkeet.

APUA NUKAHTAMISEEN

Syvähengitystä on hyvä harjoitella säännöllisesti, päivittäin. Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa, voi syvähengitys sängyssä taata sinulle nopeamman tien uneen. Se rauhoittaa ja rentouttaa, poistaa päivän aikana kertyneet jännitteet ja antaa keholle luvan levätä.

HARJOITTELU ON HELPPOA!

Syvähengityksessä on se hyvä puoli, että voit tehdä sitä missä ja milloin vain. Kesken työpäivän, autossa tai junassa istuessa, tv:tä katsoessa, missä vain. Jos tunnet olosi rauhattomaksi tai olet stressaantunut ja et koe hallitsevasi itseäsi, istu alas, laita silmät kiinni ja ota muutama syvä henkäys. Olet taas tässä, läsnä ja kehossasi.

Toki syvähengityksen harjoittelu on ihan niinkuin minkä tahansa muunkin uuden asian harjoittelu. Alku voi tuntua vaikealta, mutta voit laittaa vaikka puhelimeesi muistutuksen muutaman kerran päivässä, että harjoittelet tätä syvämpää hengitystekniikkaa.

Kun alat olla harjaantunut, huomaat, että syvähengitys alkaa olla osanasi päivän jokaisena hetkenä, siitä on tullut sinulle uusi terveellisempi ja kehon kantavaa voimaa tukeva tapa hengittää.

MITEN HARJOITELLA?

Voit siis olla selinmakuulla joko lattialla tai sängyllä, istuen mukavalla tuolilla selkä suorana tai seistenkin. Aluksi suosittelen kuitenkin mahdollisimman rentoa asentoa, jotta voit oikeasti keskittyä hengitykseesi. Selinmakuulla ollessa voit pitää jalat suorana tai koukussa riippuen siitä, kumpi tuntuu sinusta paremmalta. Koukussa olevat jalat helpottavat yleensä alaselän jännitystä ja jos kärsit minkäänlaisista selkäkivuista, on tämä asento sinulle parempi.

Pidä silmät kiinni. Laita toinen käsi vatsallesi ja vain seuraa mitä tapahtuu. Sisäänhengityksellä käden tulisi nousta kun vatsa pullistuu ja uloshengityksessä käden tulisi laskea kun vatsa laskee. Vatsa (tarkemmin sanottuna pallea) toimii tässä kohtaa kuin ilmapallo. On siis hyvä että vatsasi pullistuu reilusti ulospäin! Muuten ulospäin pullistunut vatsa ei ole merkki hyvistä vatsalihaksista ja kehoa kantavan voiman vahvuudesta.

Sitten voit laittaa toisen käden rintakehäsi päälle ja tuntea, kuinka se laajenee sen jälkeen kun vatsa on pullistunut. Anna käsien olla rauhassa ja vain kuunnella, mitä keho kertoo. Muistathan pitää olkapäät rentona, hengitys ei tapahdu olkapäitä liikuttamalla.

Sisäänhengityksessä voit laskea hitaasti kolmeen. Myös uloshengityksessä voit laskea hitaasti kolmeen. Uloshengityksen jälkeen voi olla lyhyt tyhjä hetki, kun ei tapahdu mitään. Älä kuitenkaan väkisin pidätä hengitystäsi, tämä ei ole tarkoitus.