Korsetti kuntoon! Miten saat aktivoitua syviä vatsalihaksia ”tekemättä mitään”?

Jooga ja pilates eivät ole kaikkien mieleen. Myös itse kotona tehtävät jumpat ja harjoitukset voivat jäädä kiireisen elämän ja pehmeän sohvan jalkoihin. Olen löytänyt kuitenkin sellaisen harjoituksen, josta et voi kieltäytyä. Se vahvistaa merkittävästi kehosi kantavaa voimaa, keskivartaloa, mutta sinun ”ei tarvitse itse tehdä mitään”. Kuulostaa liian helpolta ja yksinkertaiselta ollakseen totta, eikö?

VATSALIHAKSIA ILMAN VATSALIHASLIIKKEITÄ?

Oman näkemykseni ja kokemukseni mukaan pelkkä vatsalihasten aktiivinen harjoittaminen ei saa samanlaista vaikutusta juuri sinne syvälle vatsaan, jonne sen haluaisi saada. Toki tämäkin on mahdollista, mutta vaatii paljon perehtymistä ja viitseliäisyyttä.

Esimerkiksi, kun olen itse ratsastanut suuren osan elämästäni, niin tässä liikuntalajissa syviä vatsalihaksia tulee käytettyä ilman että sitä edes huomaa tai ajattelee. Sama on joogan kanssa. Nyt kuitenkin itsellä nämä harrastukset jääneet niin satunnaisiksi, että keskivartalon tuki on päässyt huonoon kuntoon ja sen huomaa olossa niin ryhdin kuin selkävaivojenkin kanssa.

TARVIKKEET

Tarvitset vain jumppapallon ja tasapainolaudan. Jumppapalloa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen ympärysmittaan suhteessa omaan kokoosi ja terveydentilaasi. Jos sinun on vaikea nousta tuolilta ylös, kärsit polvi- tai alaselkävaivoista ja et ole aivan lyhymmistä päästä, suosittelen isompaa palloa.

KÄYTÖNNÄSSÄ

Idea on, että jossain kohtaa päivästä, oli se illalla tv:tä katsoessa tai tietokoneella työskennellessä tai käsitöitä tehdessä, ota hetki kun istutkin tuon pallon päällä. Palloa ei siis kannata työntää kaapin perukoille tai varastoon vaan jättää siihen kulkuväylille pyörimään, jotta sitä tulee myös käytettyä.

HARJOITUKSEN VOIMAKKUUS

Ensin sinun tulee valita harjoituksen voimakkuus. Jos pallon päällä istuminen suoralla selällä ja ryhdissä, jalat maassa mutta kädet ”ilmassa” tuntuu riittävältä, jatka tätä. Jos tämä harjoittelumuoto ei tunnu riittävältä, tulee sinun lisätä tasapainolauta jalkojesi alle. Aluksi tämä on kiikkerää ja jalat keinuvat puolelta toiselle. Koita silti jaksaa. Edes 10 min. Koska tämä on oikeasti tehokasta!

 

HARJOITUKSEN KESTO

Sitten voit kokeilla mikä on itsellesi sopiva aika pallon (ja mahd. tasapainolaudan) kanssa, oletko mieluummin 3 x 10 min per päivä vai 30-60 min kerrallaan päivässä. Jo tunnin mittainen pallon päällä istuminen päivittäin muuttaa keskivartalosi tilanteen huomattavasti kuukauden sisällä. Jos samaan aikaan seuraat tv:stä lempiohjelmaasi, tulet täysin ”vahingossa” tehneeksi vatsalihaksia koko tuon ajan!

TULOKSET

Itse tätä tehdessäni tunsin kuinka tämän harjoituksen vaikutus meni juuri sinne minne haluaisinkin eli kehoa kannattavan voiman keskukseen. Seuraavana päivänä myös tunsin, että vatsa oli töitä tehnyt, mutta ei missään nimessä liikaa. Harjoittelin itse 1 h/pvä yhdellä kerralla ja tasapainolaudan kanssa.

Kun olin tehnyt tätä harjoitusta n. kuukauden oli tulos huomattava. Kävellessä keho tuntui erityisen ryhdikkäältä eikä vauhti hidastunut ylämäen kohdalla. Kun korsetti pitää keskivartalon kasassa jalat voivat vain marssia eteenpäin. Myös pihatöissä ja muissa etukumaraa asentoa vaativissa töissä esim. imuroiminen, selkä ei enää kipeydykään, koska tuki selkään tulee juuri sieltä oikeasta paikasta eli sisältä päin.

 

Lue lisää siitä, Mitä on arjen tasapaino?

Lue lisää siitä, Mistä kehon kantava voima on peräisin?

Lue lisää siitä, Mitä syvähengitys on ja miten se tehdään?