Mistä kipu johtuu?

Kipu on kehon tapa ilmoittaa että kaikki ei ole hyvin. Keho on tällöin epätasapainotilassa, joko rakenteellisesti, toiminnallisesti, aineenvaihdunnallisesti, mentaalisesti tai usein näiden yhdistelmänä.

Trauman tai leikkauksen jälkeen kipu voi olla myös merkki paranemisesta. Näin myös silloin kun lihaksia kuormitetaan uudella tavalla esim. liikkuminen pitkään paikallaolon jälkeen, työn/päivittäisen kuormituksen muuttumisen vuoksi tai urheilun lisääntyessä.

KEHON RAKENTEELLINEN EPÄTASAPAINOTILA. Tämä tarkoittaa luustoa sekä niveliä.

  1. KEHON VIRHEASENNOT. Kehoon voi tulla virheasento joko tapaturmaisesti (esim. liukastuminen, kaatuminen, putoaminen, onnettomuudet) tai toiminnallisesti (aina sama kuormittava asento, ihmisen tyyppivika). Nivel voi olla virheasennossa, jolloin se tulee saattaa eri tekniikoin takaisin luonnolliseen tilaansa. Virheasennot voivat tulla kehoon vuosien, jopa vuosikymmenienkin takaa (tapaturmat). Tämän vuoksi voi kestää aikansa että keho tottuu uudestaan luonnolliseen asentoonsa eikä hakeudu enää virheasentoon. Pitkään jatkuneet virheasennot ovat riski nivelkulumille ja -rikoille.
  2. NIVELVAIVAT. Todetut nivelkulumat ja nivelrikot ovat yllättävän yleisiä ja ikäviä vaivoja fyysisen kehon vanhetessa. Hoidolla voidaan helpottaa tilaa nivelen ympäristössä ja parantaa näin nivelen aineenvaihduntaa, mutta nivelrikkoa emme pysty parantamaan. Parasta on ennaltaehkäisy; kehon virheasennot ja pitkäaikaiset lukkotilat sekä huono aineenvaihdunta ovat riskitekijöinä nivelkulumien ja -rikkojen syntymiseen. Nivelrikkoisen nivelen korjaaminen leikkauksella on pitkällä tähtäimellä ainut todellinen apu kipujen loppumiseen. Kulumasta on kyse silloin kun nivelen rustopinta on lähtenyt kulumaan. Tätä voi tapahtua jossain määrin kaikille iän myötä. Nivelrikko on nivelessä silloin kun rustopinta on kulunut pois ja luiden päät osuvat yhteen.
  3. TAPATURMAT/LEIKKAUKSET. Erilaiset tapaturmat, vammat ja leikkaukset aiheuttavat kipua myös yllättävän pitkän aikaa tapahtuman jälkeen. Kun itse vamma on parantunut, olisikin keho hyvä hoitaa erilaisten jännitystilojen poistamiseksi. Arpikudokset voivat vaatia pidemmän hoitojakson, mutta jo yhdellä hoitokerralla saadaan usein yleinen kipu- ja jännitystila laskemaan merkittävästi. Erityisesti vatsan alueen arpikudokset voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja, myös nivelvaivoja pitkällä aikavälillä.

KEHON TOIMINNALLINEN EPÄTASAPAINOTILA. Tämä tarkoittaa lihaksia ja kalvoja.

  1. LIHASJUMI. Tämä on monen yllättävän ja selittämättömän kivun taustalla useissa tapauksissa. Polvikivut, lonkkakivut, kävelykivut, tennis- ja golfkyynärpää, olkapääkivut, kylki/rintakipu jne. Kun lihas on pahasti jumissa se ei enää veny asennostaan ja siten rajoittaa liikettä ja aiheuttaa kipua. Nivelen yli menee molempiin suuntiin lihaksia, jotka pitävät niveltä koossa. Kun jokin tai jotkin näistä lihaksista ovat jumissa, kipu tulee usein niveleen. Joskus lihaskipu ja -kramppi voi olla todella kovaa ja kehoa ja liikkumista lamaavaa. Myös ihmisen tyyppivika (OKM) aiheuttaa kehoon toispuolista kuormitusta. Ylikuormittunut lihas tarvitsee levon lisäksi nesteytystä, suoloja, B-vitamiineja sekä lämpöä.
  2. SAIRAUS. Erilaiset, usein perinnölliset tai aineenvaihduntaan vaikuttavat sairaudet ovat yksi syy kipujen taustalla. Sairaus ei kuitenkaan ole ainut selittävä tekijä, vaan usein lihasjumit ja huono aineenvaihdunta ovat kehossa myös. Tämän vuoksi on hyvä hoidattaa lihasjumit pois, parantaa kehon nestetasapainoa ja tarkistaa oma hiilihydraattien määrä sekä laatu. Tämä voi vaatia kuitenkin suuria muutoksia ruokavalioon sekä kehon käyttöön nähden ja siksi olla pitkäaikainen prosessi. Kivuista on kuitenkin mahdollista päästä eroon, mutta paljon töitä sen eteen täytyy tehdä myös itse.
  3. KEHON VIRHEASENNOT. Kehoon voi tulla virheasento joko tapaturmaisesti (esim. liukastuminen, kaatuminen, putoaminen, onnettomuudet) tai toiminnallisesti (aina sama kuormittava asento, ihmisen tyyppivika). Virheasento voi olla lihas- ja kalvoperäinen, jolloin niiden jännitystilat avaamalla keho palautuu sille luonnolliseen asentoon. Virheasennot voivat tulla kehoon vuosien, jopa vuosikymmenienkin takaa (tapaturmat) tai uusiutua helposti uudelleen samasta kuormituksesta. Tämän vuoksi voi kestää aikansa että keho tottuu uudestaan luonnolliseen asentoonsa eikä hakeudu enää virheasentoon. Pitkään jatkuneet virheasennot ovat riski nivelkulumille ja -rikoille.

KEHON AINEENVAIHDUNNALLINEN EPÄTASAPAINOTILA.

  1. HUONO AINEENVAIHDUNTA. Toinen suuri syy kipujen taustalla on kehon huono aineenvaihdunta. Tähän löytyy muutamia syitä. Ensimmäinen ja tärkein on kehon liian alhainen nestetasapaino. Ihmisen keho on 2/3 vettä. Kehon nestetasapaino laskee iän myötä, mutta myös elämäntavat vaikuttavat siihen. Mm. kahvi, alkoholi ja sauna poistavat kehosta nestettä. Myös vähäinen kasvisten syönti ja vähäinen juominen laskevat kehon nestetasapainoa. Kuiva keho eli kuiva lihas on kova, ei veny, ei palaudu rasituksesta, kerää kuona-aineita ja on kipeä. Kuivan kehon oireet ja tukkoiset lihakset voi saada myös liian runsaalla (ja huonolaatuisella) hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla sekä alhaisella hemoglobiinilla.
  2. SAIRAUS. Erilaiset, usein perinnölliset tai aineenvaihduntaan vaikuttavat sairaudet ovat yksi syy kipujen taustalla. Sairaus ei kuitenkaan ole ainut selittävä tekijä, vaan usein lihasjumit ja huono aineenvaihdunta ovat kehossa myös. Tämän vuoksi on hyvä hoidattaa lihasjumit pois, parantaa kehon nestetasapainoa ja tarkistaa oma hiilihydraattien määrä sekä laatu. Tämä voi vaatia kuitenkin suuria muutoksia ruokavalioon sekä kehon käyttöön nähden ja siksi olla pitkäaikainen prosessi. Kivuista on kuitenkin mahdollista päästä eroon, mutta paljon töitä sen eteen täytyy tehdä myös itse.

MENTAALINEN EPÄTASAPAINOTILA.

  1. HENKISET SYYT. Kiire ja stressi ovat läsnä monen elämässä. Nämä kuormittavat kehoamme ja heikentävät sen palautumista ja siten normaalia toimintaa. Myös univaje ja uniongelmat ovat keholle suuri rasite. Näiden lisäksi henkiset traumat ja tunnelukot voivat jäädä kehoon ja aiheuttaa fyysisiä kipuja ja kokemuksia, vaikka alkuperäinen syy on tunnepuolella.

MUUT SYYT. Esimerkiksi välilevynpullistuma ja muut hermostovauriot.

USEAMPI SYY YHDESSÄ. Kehomme on vuosien ja vuosikymmenien aikana kokenut kaikenlaista ja usein olemme tilanteessa, jossa useampi yllä olevista tekijöistä vaikuttaa samanaikaisesti. Tällöin hoidossa on tärkeää selvittää mikä syy oli ensin tai mikä on tällä hetkellä eniten kipua kehoon tuova syy ja hoitaa ensin sitä. Tämä työ voi vaatia aikaa, se on kuin sipulin kuorimista, jossa aina uusi kerros tuo uutta tietoa kehon tilasta.