Raudanpuute, kuinka se vaikutti elämääni ja miten sain siihen apua

Olen jo pitkään miettinyt miten ja mitä kirjoittaisin raudanpuutteesta. Sen sanotaan olevan nyt kovasti muoti-ilmiö. Ihmettelen itse tuota sanaa ”muoti”, varsinkin sen kaiken jälkeen, mitä olen kyseisen ilmiön kanssa kokenut.

Minulla on jo vuosia ollut erilaisia oireita, jotka olen pistänyt kroonisen stressin ja väsymyksen piikkiin. Elämä kun on usean vuoden ajan ollut todella hektistä kahden työn ja opiskelun kanssa pyörittäen yksin niin omaa yritystä kuin omakotitalon töitäkin.

Vasta Iltalehden uutinen varastoraudan puutteesta pysäytti minut ajattelemaan, voisiko oirehtimiseni taustalla olla jokin muukin syy. Itselleni juttu kolahti aika voimakkaasti – niin paljon kun olen terveyteen liittyviä asioita tutkinut ja hoitanut, niin omalta kuin asiakkaidenkin osalta, tämä oli minulle uutta.

Raudanpuutteen oireita

  • aivosumua ja muistivaikeuksia
  • jatkuva väsymys (vaikka on nukkunut hyvin)
  • alakulo ja uupumus (mitään ei jaksaisi tehdä)
  • voimakas hiustenlähtö
  • selittämätön painon nousu
  • rytmihäiriöt
  • voimakas närästys
  • hengenahdistus
  • jatkuvasti tukkoiset lihakset (myös huono lihasten kimmoisuus)
  • vatsaongelmat (ruokahaluttomuutta, proteiini ei maistu, ruoka ei sula vaan tulee samantien läpi, vatsakrampit)

Kuinka pitkään olin selittänyt näitä itselleni vain uupumuksena ja pitkäaikaisen stressin vaikutuksina! Ja, vaikka olen 27 vuotta ollut kasvissyöjä, niin se hemoglobiini on aina ollut erinomainen. Eipä tullut mieleen että minulla voisi olla raudanpuute!

En kuitenkaan halunnut tässä vaiheessa lähteä perusterveydenhuoltoon selvittämään ferritiiniarvoani vaan astelin suoraan luontaistuotekauppaan ja rautapurkkien luokse. Pelkkä kasvisyöntihistoria riitti itselleni syyksi epäillä raudanpuutetta ja tiesin, että jos vaikutusta ei olisi, lopettaisin käytön.

Pitkäaikaisen kasvissyönnin lisäksi runsaat kuukautiset, aktiviinen urheilutausta sekä viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut ärtynyt paksusuoli (IBS) olivat oma taustasyyni raudanpuutteeseen. IBS:n olen saanut rauhoittumaan gluteenittomalla ruokavaliolla. Keliakia minulta oli myös tutkittu, mutta sitä ei ollut.

Mitä valita?

RaudanpuuteValikoimahan on suunnaton, joten oli todella vaikeaa tietää mitä kannattaisi ottaa. Koska rauta imeytyäkseen tarvitsee joukon muita vitamiineja ja nokkonen on hyvä luonnon rautalähde myös imeytymisen kannalta, valitsin tuotteen tablettimuodossa, jossa oli nokkosta.

Oireet helpottavat heti

Enpä olisi voinut uskoa minkä muutoksen sain kokea jo heti seuraavana päivänä! Vaikka kehoni ei halunnut juoksulenkille duracell-pupun tavoin, oli aivosumu poissa ja mielen vireystila kirkas ja raikas. Aivan kuin raskas verho olisi vedetty pois pääni päältä ja koko elämä näytti selkeämmältä ja kirkkaammalta! Miten näin pieni asia voi saada aikaan näin suuren muutoksen?

Ainoana negatiivisena vaikutuksena on vatsan turvotus, mutta se on nyt pientä tämän hyödyn rinnalla. Koska positiivinen vaikutus oli niin suuri, aioin jatkaa raudan syömistä kuurina jonkin aikaa ja arvioida sitten tilannetta uudelleen n. 3-6 kk kulttua.

Lopetin kuurin

Kun olin syönyt rautaa tabletteina n.1 kk ajan, kehoni ilmoitti ettei sitä enää halua. Tämän huomasin siitä, että kun olin menossa purkille tablettia ottamaan, minulle tuli huono olo ja vastustus ottaa tablettia. Siksi lopetin rautakuurin ja menin tarkistuttamaan oman varastorauta- eli ferritiiniarvoni.

Ferritiini-arvoa ei oteta

Noin kuukauden päästä minulla oli lääkäriaika terveyskeskuksessa, mutta yllätyksekseni lääkäri ei halunnut ferritiiniarvoa ottaa. Lääkäri totesi, että jos ferritiini on alhainen, niin sittenhän sinä vain syöt rautakuurin. Hän haluasi kuitenkin ottaa kaikenlaisia, yhteensä 21 muuta, arvoa.

Heti seuraavana päivänä marssinkin sitten yksityiselle lääkäriasemalle jossa maksamalla itse 40 e pääsin saman tien laboratorioon tarkastamaan ferritiiniarvoni. Tulos tuli seuraavana päivänä ja se oli 26.

Jos olisin uskonut viitearvoja (alaraja 15), näyttäisi siltä, ettei tässä arvossa ole mitään vikaa. Onneksi olin tähän mennessä kuitenkin tutkinut asiaa laajemmin ja löytänyt raudanpuutteeseen erikoistuneen lääkärin, ja siksi tiesin, että oma arvoni on alhainen ja riittää yksinään selittämään kaikki oireeni.

Myös jo kuukauden ajan syömäni rautakuuri on saattanut nostaa arvoa, eli alkuperäinen arvoni on saattanut olla jopa tuota alhaisempi.

Uusi rautakuuri

Saman tien kokeen ottamisen jälkeen kävin ostamassa uuden rautakuurin, nestemäisen tällä kertaa, jotta takaisin mahdollisimman hyvän imeytymisen. Pahimpina oireina sillä hetkellä minulla oli närästys, joka tuli nukkumaan mennessä niin voimakkaana, etten voinut makuuasennossa olla. Juomalla ruokasoodavettä tilanne helpotti hieman.

Myös rytmihäiriöt olivat päivittäisiä, mutta niihin olin jo niin tottunut, etten enää edes pistänyt niitä merkille. Hiustenlähtö on erittäin voimakasta kuten myös jatkuva väsymys, olo oli kuin suossa tarpoisi

Raudan imeytyminen

Raudanpuute3Ravinnon paras raudan lähde on liha, erityisesti sisäelimet, maksa ja veri. Aiemmin täysin kasvisravinnolla eläneet tuttavani ovatkin kertoneet outojen vatsaoireiden poistumisesta, kun he ovat ottaneet lihan osaksi ruokavaliotaan. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ravinnosta. Imeytymistä vähentävät kahvi ja tee sekä kalsium (maitotuotteet).

Tuo maito raudan imeytymisen estäjänä on varsin mielenkiintoinen asia näin suomalaiselle ihmiselle, joille maitoa terveyden edistämisen tuotteena on tuputettu jo vuosikymmenien ajan. Jos joka aterialla nauttii maitoa, ei ravinnosta tuleva rauta imeydy ollenkaan. Sama vika on teen ja kahvin kanssa. Myös soijaproteiini, täysjyväviljan fylaatit ja punaviiin polyfenolit estävät raudan imeytymistä.

Rautalääkäri Ilona Ritola kertookin, että tutkimuksissa on todettu Suomessa olevan poikkeuksellisen paljon raudanpuutetta muuhun Eurooppaan verrattuna.

Miten itse otin rautakuurin?

Otin rautakuurin nestemäisenä aina aamuisin. Jokaisen aamun aloitan tuoremehu-suolavesilasillisella. Haluan herättää ruuansulatuselimistöni lempeästi. Tämän taustalla myös se, että pidän joka yö n. 12-16 h paaston eli ruuansulatuselimistö saa oikeasti levätä kunnolla ja keho saa rauhassa tehdä yön aikana korjaavat toimenpiteensä aktiivisen ruuansulatuselimistön toimintojen sitä häiritsemättä.

Mehu on 4 hedelmän tuoremehua, johon ei ole lisätty sokeria. Sitä laitan 3 dl lasiin puolet tai alle puolet ja loput itselleni tehtyä, aika vahvaakin ja tärkeänä tietona, huoneenlämpöistä, himalayansuolavettä. Tämän lasillisen nautin ensimmäisenä aamulla.

Mehu-suolavesilasillisen jälkeen otan nestemäisen raudan. Vasta 30 min- 1 h jälkeen rautakuurista syön aamupalan. Rautapullossa suositellaan rauta-annoksen ottamista 30 min ennen ruokailua.

Jos tuntuu, että tarvitsen oikein suuren annoksen rautaa, otan toisen mitallisen sitä illalla, ennen nukkumaan menoa, kun en ole syönyt mitään ainakaan 2 h ennen sitä.

Mikä muuttui?

Kun nyt tiesin rauta-arvoni olevan todella alhainen, halusin sen nopeasti korottaa ja otinkin reilua annosta 60 ml päivässä jaettuna kahteen kertaan.

Närästys ja rytmihäiriöt katosivat saman tien. Vessakäynnit helpottuivat huomattavasti. Lihakset eivät ole enää niin jumiset, ne kuormittuivat kyllä, mutta koko ajan ei ole pakko venytellä että pystyisi tekemään töitä.

Olin aiemmin saanut vatsakrampit ja ruuan liian nopean läpimenon rauhoittumaan kerran päivässä, ennen isoa ateriaa otettavalla pepsiinilisällä. Rautakuurin jälkeen huomasin, ettei minun enää tarvinnut ottaa pepsiiniä ennen isoa ruokaa ja ruoka pysyi hyvin sisällä.

Kasvojen väri on tullut paremmaksi (punaisempi/ruskeampi, ei kalpea). Kuukautiskierto on pidentynyt 23-25 pvä → 26 pvä. Jatkuvat tiputtelut ja kuukautiskivut ovat myös helpottaneet, kuten myös mielialojen vaihtelut. Ikenet eivät vuoda niin helposti.

Kun tulin kipeäksi, niin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin, lämpöni nousi. Aiemmin kipeänä ollessa minulla on ollut enemmänkin alilämpöä. Myös luovuus on tullut pintaan ensimmäistä kertaa 10 vuoteen!

Nestemäisen raudan etuna hyvän imeytymisen lisäksi ollut se, ettei siitä ole tullut minulle mitään vatsakipuja tai ilmaa vatsaan.

Muut verikokeeni

Oli tietysti hyvä, että lääkäri halusi katsoa myös muut verikokeeni, itse kun en ole aktiivinen terveyskeskuksen asiakas, ja aikaisemmista kokeista saattoi olla hyvinkin jo aikaa. Hemoglobiini oli 130 g/l mikä on hyvä.

Ennen näitä kokeita olin ehtinyt syödä rautaa 3 viikon ajan. Kolestroli oli hyvä, maksa ja munuaisarvot hyvät, kilpirauhasarvo alhainen mutta raja-arvojen sisällä, ainoa mikä oli hieman koholla oli punasolujen koko.

Punasolujen kokoa on kuitenkin itselläni mitattu jo 15-20 vuotta sitten ja se oli nyt sama kuin silloin eli mitään muutosta ei ollut tapahtunut. Tämän vuoksi lääkäri halusi kuitenkin lisää kokeita.

Tässä yhteydessä kerroin lääkärille ferritiiniarvoni, mutta hän ei tähän reagoinut millään tavoin.

Folaatti ja B12-vitamiiniarvot

Punasolujen kasvaneen koon vuoksi lääkäri halusi ottaa minulta folaatti (foolihappo) ja B12-vitamiiniarvot. Koska koko ajan söin rautakuuria, jossa noita molempia myös oli mukana, niin sanoin asiasta lääkärille. Hänen mielestään ei ollut mitään ongelmaa että jatkan kuuria. Itse päätin, että ennen koetta olen 2 vko syömättä rautakuuria, jotta tulos olisi mahdollisimman totuudenmukainen.

Mielenkiintoista oli se, että tuon 2 vko loppupuolella huomasin raudanpuutteesta tulevien oireiden palaavan lievinä. Erityisesti närästys ja rytmihäiriöt pyrkivät takaisin elämääni. Toki olin ehtinyt rautalisää syömään vasta muutaman kuukauden ajan. Tämä kertoi minulle sen, että olin aivan alussa kehoni rautavarastojen täydennyksessä. Tie olisi vielä varmasti pitkä.

Foolihappo ja B12-vitamiini

Ihmisen elimistö tarvitsee B12-vitamiinia ja foolihappoa DNA:n valmistukseen. B12-vitamiinia on vain eläinperäisessä ruuassa. B12 puute johtuu yleisimmin tiukasta kasvisruokavaliosta, jolloin sitä ei saada riittävästi tai useimmiten ikääntyvillä imeytymishäiriöstä, jolloin ruuasta saatava vitamiini ei imeydy elimistöön.

Foolihappoa saa vihreistä kasviksista sekä mm. pavuista ja auringonkukansiemenistä (joita itse käytän lähes päivittäin!). Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa foolihapon puutetta. Foolihappoa voi saada myös liikaa.

Niin B12-vitamiiniin kuin foolihaponkin puutos voi aiheuttaa anemiaa ja hermostollisia oireita kuten lihasheikkoutta sekä tunnon tai muistin häiriöitä.

Lue lisää foolihaposta ja B12 vitamiinista 

Omat folaatti ja B12-vitamiiniarvoni olivat hyvät.

Miten ennen toimittiin?

Itse mietin usein asioiden osalta, että miten toimittiin ennen? Tiedossa on, että raudanpuute yleistyi 1960-luvulla, kun valkoinen vilja valtasi kauppojen hyllyt. Ratkaisuna vuosina 1974–1994 jauhoihin lisättiin rautaa. Tämä ei ollut kuitenkaan hyvä ratkaisu, koska se ei tavoittanut oikeaa raudanpuutteesta kärsivää kohderyhmää.

Keskusteluissa lasten vanhempien ja opettajien kanssa, olen saanut kuulla että kouluissa ei enää olisi maksapihvejä, maksalaatikkoa tai verilettuja. Ja kuinka usein näitä löytyy kotona ruokapöydästäkään? Pohdin toki myös sitä, että vaikka näitä olisi vielä kouluruokailussa tarjolla, niin mitä tapahtuu raudan imeytymiselle kun ateria nautitaan maitolasin kera? Ja kuinka usein se ihana pinaattikeitto onkaan tehty maitoon?

Raudanpuute2Myös ruuanvalmistuvälineet ovat muuttuneet. Sen lisäksi että ruokaa monesti lämmitetään mikrossa (itse en käytä ollenkaan), on liedelle löytynyt paistinpannu, jonka teflonpintaan ei mikään tartu. Ennen oli toisin. Vanha kunnon valurautapannu (tosin mitä uudempi pannu, sen parempi) antoi oman lisänsä päivän rauta-annokseen.

Onko minulla raudan puute?

Jos itse pohdit omaa tilannettasi ja koet monia yllämainittuja oireita, suosittelen selvittämään ferritiiniarvosi, jotta voit olla varma siitä, onko varastoraudan puute syynä oireisiisi. Ihmisten kanssa keskusteluissa on tullut esille että erityisesti naisilla yllämainittuja oireita näyttäytyy, mitkä niiden syyt ovat, voivat toki olla moninaisia. Myös lapset, nuoret ja miehet voivat kärsiä varastoraudan puutteesta.

Miten tulkita ferritiini-arvoa?

Farmasialehti kirjoitti hyvän jutun varastoraudasta, hemoglobiinista, anemiasta sekä ferritiinin yhteydestä kilpirauhasarvoihin (vajaatoiminta) otsikolla Raudanpuute monen vaivan taustalla. 

Mielenkiintoista tässä jutussa oli se, että mitattua ferritiiniarvoa pitää todella osata suhteuttaa henkilön oireisiin sekä mahdollisiin sairauksiin, koska tietyt sairaudet nostavat ferritiiniarvoa ilman, että rautavarastot olisivat mihinkään lisääntyneet. Näin ollen annetut raja-arvot eivät välttämättä kerro todellista tilannetta.

Rauta-arvoa nostavat sairaudet

Ferritiiniarvoa nostavia, mutta ei varastoraudan määrää lisääviä sairauksia ovat artikkelin mukaan mm. maksasairaudet, nivelreuma, munuaisten vajaatoiminta, tulehdukselliset suolistosairaudet, hemokromatoosi, hemosideroosi ja akuutti myeloinen leukemia.

Tämän vuoksi ferritiiniarvon yhteydessä on hyvä ottaa muitakin perusverenkuvaan kuuluvia kokeita.

Raudanpuute länsimaissa

raudanpuute1Oleellista on myös, ettei raudanpuute länsimaissa johdu yksipuolisesti ruokavaliosta, minkä vuoksi pienet korjaukset siinä eivät tuokaan toivottua tulosta. Hoito voi vaatia kuukausien, jopa vuosien rautatankkausta.

Raudanpuute ilman anemiaa aiheuttaa merkittäviä henkisiä ja taloudellisia menetyksiä niin yksilö- kuin yhteiskuntatasolla. Vakava raudanpuute ilman anemiaa voi tehdä ihmisen työkyvyttömäksi, todetaan artikkelissa.

Raudanpuutteen yhteys kilpirauhasen vajaatoimintaan

Artikkelissa otetaan myös laajasti esille rautavarastojen ja kilpirauhasarvojen yhteys. Aiheesta löytyy jo jonkin verran tutkimuksia, mutta niitä on tulossa vielä lisää. Artikkeli kuitenkin tähdentää, että jokaisen potilaan olisikin syytä tietää, miksi oma kilpirauhanen ei toimi niin kuin pitäisi. Onko syynä autoimmuunitulehdus vai ravintoainepuutoksen aiheuttama vajaatoiminta?

Rautalääkäri Ilona Ritola

Farmasia-lehden artikkelissa oli haastateltu Rautalääkäri Ilona Ritolaa. Rautarouva Ilona Ritola pitää myös blogia, jossa hän kertoo niin oman kuin perheensäkin tarinat raudanpuutteen kanssa taistelemisesta lapsiperhearjessa.

Jutussa hän aloittaa pohtimalla, mikä on syy raudanpuutteeseen ja palaa itse omaan lapsuuteensa asti. Onko siellä näkynyt jo merkkejä raudanpuutteesta ja mitkä asiat ovat lisänneet raudan kulumista. Miten tämä on näkynyt pienen lapsen ja nuoren koululaisen arjessa? Kuinka opiskelu sujui?

Raudanpuute ja pikkulapsiarki

Ritola jatkaa kertoen pikkulapsiarjestaan, jolloin voimakas väsymys on helppo laittaa epäsäännöllisen rytmin ja nukkumattomuuden piikkiin. Kun postilaatikolle kävely tuntuu ylivoimaiselta suoritukselta tai kun kauppakassin saaminen taloon sisälle on liikaa.

Raudanpuuteesta johtuivat myös sydämen rytmihäiriöt ja sairaalan asti vieneet lihaskrampit. Myös työn tekeminen oli hankalaa muistamattomuuden vuoksi.

Rauta-arvojen seuraaminen on tärkeää

”Ja nyt en syytä kuin itseäni, sillä hoidin silloin itse itseäni silloin tietämieni käytäntöjen mukaisesti. Käytäntöjen, jotka olen sittemmin havainnut puutteellisiksi ja virheellisiksi,” kertoo Ritola.

Nyt hän tuntee oman kehonsa ja pienikin muutos rauta-arvoissa ilmoittaa heti levottomina jalkoina ja ärtymisenä. Myös omien lasten oireiden ja raudanpuutteen selvittäminen on ollut tärkeää ja auttanut lasten moninaisten vaivojen poistumisessa.

Rautalääkärin nettivastaanotto

Nyt Ritola jakaa tietoa raudanpuutteesta nettisivunsa ja bloginsa välityksellä sekä pitää nettivastaanottoa.  Näin pääset rautalääkärin vastaanottolle mistä päin Suomea tahansa.

Jos siis löydät itseltäsi mainittuja oireita, eikä sinulta ole vielä koskaan mitattu varastorauta- eli ferritiiniarvoa, se on syytä selvittää. Rautalääkäri Ritolan mukaan on todella tärkeää  selvittää myös syy siihen, miksi varastorauta on laskenut, jotta osataan hoitaa oikeaa asiaa ja saavutetaan hyvä hoitovaste.

Lopuksi

Asun rautapitäjässä, Lopella. Elämän vitsi minulle on se, että omassa porakaivossani on äärimmäisen rautainen vesi, jopa 28 000 mikrogrammaa/litrassa. Siitä minulla ei ole tietoa, olisiko tämä maaperästä peräisin oleva, veden mukana kulkeutuva rauta, elimistölle edes käyttökelpoista.

Vaikka rauta sinällään vedessä ei ole vaarallista, niin terveyssuositusten mukaan sitä saisi olla talousvedessä vain 5 000 mikrogrammaa/litrassa. Vedessä on mukana myös magnaania, joka on suurina pitoisuuksina terveydelle haitallista.

Magnaanin ja kaikki paikat värjäävän raudan vuoksi joudun käyttämään suuria määriä rahaa ja aikaa veden puhdistukseen juomakelpoiseksi. Tämän lisäksi käytän aikaa ja rahaa siihen että tankkaan itseeni lisärautaa. Elämä on 😀