Milloin eläkkeelle?

Työelämä on usein tänä päivänä hektistä ja moni varmasti toivoisi lottovoittoa, jotta voisi siirtyä aiemmin viettämään hyvin ansaittuja eläkepäiviä. Vain harvalla onni osuu sillä tavalla kohdalle.

Toki työ on usein myös paljon antavaa, sillä luodaan merkitystä itselle ja elämälle, siinä saa jakaa omaa taitoaan eteenpäin ja yleensä luoda jotain, tehdä hyvää.

Eläkeikää nostetaan kokoajan, mutta onko tämä realistista kehomme kannalta? Jos meidän kehomme saisi päättää, niin milloin se haluaisi jäädä eläkkeelle?

Sanotaan, että 30 vuoden iässä kehon takuuaika loppuu ja alkaa tulla pikku vikoja. Jos ei vielä tuolloin, niin viimeistään 40 vuoden iässä tämä tulee eteen. Keho vanhenee koko ajan. Asiat muuttuvat.

Aineenvaihdunta hidastuu, jaksaminen voi vähentyä ja ainakin palautumisaika pitenee huomattavasti. Tähän toki vaikuttaa henkilön muu elämänhistoria, kehon traumat, sairaudet, stressi, elämänasenne, ruokavalio sekä liikunta.

Monia erilaisia ja eri-ikäisiä kehoja hoitaessani olen tullut siihen ajatukseen, että jo 40 vuotiaana pitäisi päästä osa-aika eläkkeelle. Tätä kehot minulle kertovat. Tämä ei toki tarkoita sitä, että 40 vuotiaan pitäisi jäädä kotiin sohvalle makaamaan, vaan sitä, että työn kuormittavuus, vakavuus ja raamitus tulisi purkaa löysemmäksi.

Toki kyse on paljolti siitä mitä työtä tekee. Sähkömiehen tai kaupan lihatiskin myyjän on hankalampi jäädä kotiin tekemään ”etätöitä”, mutta siellä missä se on työn tekemisen kannalta mahdollista, se pitäisi olla enemmän kuin mahdollista, se pitäisi olla sääntö.

Yli 40 vuotiaalla pitäisi olla mahdollista siis joko vähentää työaikaa tuntimääräisesti päivässä tai sitten päiviä viikossa, tai työtä pitäisi voida tehdä kotona oman aikataulun mukaan.

Kaikkihan tätä eivät varmastikaan halua tai edes tarvitse, mutta siellä missä on tarve, pitäisi olla mahdollisuus. Tällä olisi merkittävä vaikutus ihmisen niin fyysiseen terveyteen kuin henkiseen jaksamiseen ja siten koettuun elämän iloon ja mielekkyyteen. Paineiden putoaminen hartioilta, se on tarkoitus.

Tämän lisäksi kaikilla 60 vuotiailla pitäisi olla mahdollisuus jäädä kokonaan eläkkeelle.

Monilla on sairautta ja kehon vaivoja ja ajatus siitä, että kun pääsee eläkkeelle, niin olisi kiva tehdä kaikenlaista ja käydä paikoissa, matkustella, mutta kun ei tiedä voiko, pystyykö, kestääkö ja jaksaako keho. Näin se ei voi olla, että työelämä vie meiltä kaiken, eikä jätä mitään jäljelle.

Tässä näkökannassa ei ole otettu ollenkaan huomioon rahaa. Usein päätökset tehdään raha edellä. Raha ei ole kuitenkaan koko elämä. Mikä on oikeasti tärkeää, on varmasti eri asioita eri ihmisille. Tämä näkökanta on puhtaasti kehon näkökanta, se miten me voisimme elää terveempää ja nautinnollisempaa elämää siihen asti, kun se on tarkoitettu.